Steeds meer mensen nemen maatregelen om hun woning te verduurzamen. Maar voor een VvE is dat nog best een uitdaging. Het verduurzamen van een VvE is niet alleen een grotere ingreep, alle leden moeten het ook eens zijn met de maatregelen. En bovendien moet er voldoende budget beschikbaar zijn. Toch is het wel van belang dat ook VvE’s aan de slag gaan met verduurzaming. Niet alleen om het klimaat te redden, maar ook vanwege de voordelen voor uw VvE. Bijvoorbeeld het besparen van kosten op de lange termijn door een dalende energierekening en een toename in waarde van de VvE. We hebben vier tips voor u op een rijtje gezet die u helpen aan de slag te gaan met het verduurzamen van uw VvE!

1. Overtuig de leden van uw VvE

Zonder steun voor de verduurzamingsmaatregelen van voldoende leden komen uw plannen natuurlijk niet van de grond. Zorg daarom dat u voldoende bewoners overtuigd van de voordelen. Een slim argument om te noemen is de besparing op de energiekosten als gevolg van de maatregelen en het noemen van een groter wooncomfort kan de bewoners over de streep trekken. Dit zijn de twee meest genoemde redenen van particulieren om te gaan verduurzamen. Zijn ze nog niet overtuigd? Wellicht trekt de waardevermeerdering van de VvE ze wel over de streep!

Vaak helpt het om concrete bedragen te noemen. Er zijn behoorlijk wat tools op het internet te vinden die inzicht geven in de besparing op de energiekosten. Maak daar gebruik van! De bespaarcheck van de Energiebespaarders bijvoorbeeld.

2. Kijk naar de financiële ruimte

Het verduurzamen van uw VvE kan behoorlijk wat kosten met zich meebrengen. Ook al verdient u deze op de lange termijn weer terug, er moet op dit moment natuurlijk wel voldoende financiële ruimte zijn om de maatregelen te treffen. Staat er een renovatie van alle liften in uw VvE op de planning of ander groot onderhoud? Dan is het wellicht verstandig om uw duurzaamheidsplannen op te schuiven. In de tussentijd kunt u dan bijvoorbeeld alvast eens in gesprek gaan met wat uitvoerders of met andere VvE’s die ervaring hebben met verduurzaming.

Er zijn behoorlijk wat subsidies en andere financieringsmogelijkheden die het verduurzamen van uw VvE aantrekkelijk maken. Begin dit jaar is de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VvE’s helaas gestopt vanwege het overschrijden van het beschikbare budget. Vereniging Eigen Huis zet zich in om de subsidiepot weer aan te vullen. Houd het nieuws dus goed in de gaten!

3. Gebruik het MJOP

Het is een goed idee om het MJOP er eens bij te pakken en te kijken of er een project zit aan te komen die u kunt aangrijpen voor het verduurzamen van uw VvE. Moet het dak bijvoorbeeld binnenkort worden vervangen? Dan kunt u deze meteen voorzien van zonnepanelen en een goede isolatie. Hetzelfde geldt voor de verwarmingsketel. Moet deze worden vervangen? Doe dit dan voor een duurzame ketel!

4. Schakel een expert in

Er zijn allerlei verduurzamingsmaatregelen die u kunt treffen. Maar niet iedere maatregel levert hetzelfde voordeel op. En hoe kiest u een goede en betrouwbare uitvoerder die de zonnepanelen gaat plaatsen of dak isoleert? Slim en goed verduurzamen is best lastig. En u wilt natuurlijk geen geld verspillen. Daarom is het verstandig om een adviseur in te schakelen die u helpt de juiste maatregelen te treffen en betrouwbare uitvoerders te kiezen. En ook wij helpen u natuurlijk graag met het maken van een technisch plan en al uw administratie! Neem gerust contact met ons op!

Misschien vindt u dit ook interessant

Telefonische bereikbaarheid van afdelingen

Telefonische bereikbaarheid van afdelingen

Geachte relatie, Hiermee brengen wij u graag op de hoogte met een aanpassing in de kantoororganisatie wat betreft de directe bereikbaarheid. De telefoon zal op werkdagen bereikbaar zijn van 8.30 uur tot en met 11.00 uur, hierna zal de telefoon doorgeschakeld worden...

Lees meer