Huurachterstanden zijn een vervelend probleem die u als vastgoedeigenaar liever voorkomt. Maar door de uitbraak van het coronavirus heeft u de betalingsproblemen waarschijnlijk eerder zien toe- dan afnemen. Veel huurders, zo’n 65.000 ondernemers en 9.000 huishoudens, zitten door de uitbraak van het coronavirus namelijk met minder of zelfs helemaal zonder inkomsten, waardoor de huur niet meer kan worden betaald. We hebben zeven handige tips op een rijtje gezet die u helpen huurachterstanden te voorkomen en wat u kunt doen wanneer u er toch mee te maken krijgt.
Zeven slimme tips om huurachterstanden te voorkomen
1. Doe vooronderzoek
U kunt uzelf een hoop ellende besparen door uw huurders grondig te screenen. Hanteer bijvoorbeeld een inkomenseis, zodat u zeker weet dat de huurders van het pand de huur ook echt kunnen betalen en probeer een beeld te schetsen van de financiële gezondheid. Maak van tevoren ook altijd kennis met de potentiële huurders. Zo krijgt u een beter beeld bij de personen met wie u een huurcontract aangaat.
2. Zorg voor een goede financiële administratie
U wilt natuurlijk liever niet te maken krijgen met wanbetalers en betalingsachterstanden. Goed financieel vastgoedbeheer is daarom van belang. Zo houdt u goed overzicht van wat er betaald moet worden en welke betalingen er nog openstaan.
3. Onderneem direct actie bij betalingsachterstanden
Doordat uw financiële administratie op orde is, kunt u betalingsachterstanden op tijd signaleren. Zeker nu door de coronacrisis veel mensen hun inkomen hebben zien wegvallen, is het belangrijk om met uw huurder in gesprek te gaan over een oplossing. Spreek bijvoorbeeld een betalingsregeling af en geef uw huurders de kans om toch nog te kunnen betalen. Tip: telefonisch contact werkt hierbij meestal het beste. Bevestig de gemaakte afspraken dan wel altijd even schriftelijk via de mail of per brief.
4. Maak duidelijke afspraken
Zorg dat de afspraken die u maakt met betrekking tot de betaling van de huur duidelijk zijn en altijd zwart op wit staan. Maak ook de eventuele vervolgstappen bij een uitblijvende betaling van de huur inzichtelijk. Zo weet uzelf, maar ook uw huurder waar jullie aan toe zijn.
5. Werk samen met een incassobureau
Soms blijft de betaling van de huur, ondanks de duidelijk gemaakte afspraken, toch uit. In dat geval is het een goed idee om een incassobureau in te schakelen. Zij nemen het proces rondom de wanbetaling voor u uit handen en maken vaak nét even een dwingendere indruk.
6. Stap naar de rechter
We hopen natuurlijk dat het niet zover komt, maar mocht ook het incassobureau niet voor het gewenste effect zorgen, is de rechter uw laatste optie. De rechter kan de betaling van de huur dan vorderen. Mocht ook dit niet helpen, dan kunt u de huurovereenkomst laten ontbinden. De huurder moet uw pand in dat geval verlaten en alsnog het achterstallige huurbedrag aan u voldoen.
7. Besteed uw vastgoedbeheer uit
Zoals u ziet kan het oplossen van betalingsachterstanden behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Wilt u zich hier niet druk om hoeven maken? Dan kunt u overwegen om het beheer van uw vastgoed uit te besteden aan een professioneel vastgoedkantoor. Zij zullen u volledig ontzorgen wanneer u te maken krijgt met wanbetalers. Van het bijhouden van uw financiële administratie en screenen van huurders tot aan het inschakelen van een incassobureau.
Huurachterstanden voorkomen met behulp van HVMS
De specialisten van HVMS helpen u graag huurachterstanden te voorkomen en op te lossen. Wij beheren uw financiële administratie nauwkeurig, screenen uw huurders en zorgen voor een adequate afhandeling van huurachterstanden. Vraag nu vrijblijvend een offerte aan!
Misschien vindt u dit ook interessant
4 slimme tips om het onderhoud van uw vastgoed goed te regelen
Onderhoud staat bij de meeste vastgoedbezitters niet bovenaan het prioriteitenlijstje. Toch is goed onderhoud van groot belang en zorgt niet alleen voor tevreden huurders, maar ook voor een besparing van onderhoudskosten op de lange termijn. Maar hoe zorgt u er nu...