Vanaf 1 januari 2023 moet nagenoeg ieder bedrijfspand in het bezit zijn van minimaal een energielabel C. Voldoet uw vastgoed hier niet aan? Dan mag u uw pand niet meer gebruiken en riskeert u een flinke boete wanneer u dit wel doet. 2023 lijkt nog ver weg, maar toch doet u er verstandig aan om alvast de nodige energiebesparende maatregelen te nemen. Niet alleen omdat u het dan maar alvast geregeld heeft, maar ook omdat u door deze maatregelen kosten kunt besparen.
Uit onderzoek van de Rijksdienst Ondernemend Nederland blijkt dat 60% van de bedrijfspanden nog niet voldoet aan de eisen van het energielabel C. Welke stappen kunt u ondernemen om wél te voldoen aan de eisen en wanneer is een energielabel eigenlijk verplicht? Deze en nog 5 andere veelgestelde vragen hebben we voor u beantwoord. Zodat u aan de slag kunt met het verduurzamen van uw bedrijfspand en op 1 januari 2023 in het bezit bent van minimaal energielabel C!
1. Wat is energielabel C?
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw bedrijfspand is. Het energielabel loopt van A – G, waarbij A het meest energiezuinige label is. Energielabel C staat dus voor een relatief zuinig bedrijfspand. De energielabelklasse van een pand wordt bepaald op basis van het primaire fossiele energieverbruik uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar. Hoe minder het fossiele energieverbruik, des te beter het energielabel.
2. Wanneer is een energielabel verplicht?
Het energielabel is om dit moment al verplicht wanneer u een bedrijfspand met een minimaal gebruiksoppervlakte van 50m2 wilt verhuren of verkopen. Dit geldt voor alle zogeheten utiliteitsgebouwen. Hiermee worden panden zonder woonbestemming bedoeld, zoals winkels, zwembaden, cafés en kantoren. Of dit een energielabel A of G betreft maakt niet uit. Vanaf 1 januari 2023 is het wél verplicht om minimaal een energielabel C te hebben.
De overheid heeft een energielabel voor bedrijfspanden in 2015 verplicht gesteld, om u als eigenaar te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Is uw bedrijfspand gevestigd in een publiek gebouw? Dan moet u het energielabel van uw bedrijfsruimte duidelijk kenbaar maken, bijvoorbeeld bij de ingang van het gebouw of bij de receptie. Kleine en monumentale bedrijfspanden zijn uitgezonderd van de verplichting.
3. Wat zijn de voordelen van een energielabel voor mijn bedrijfspand?
Een energielabel heeft een aantal voordelen voor uw bedrijfspand. Ten eerste staan er op het label een aantal concrete maatregelen die u kunt nemen om uw pand energiezuiniger te maken. Ten tweede kan het hebben van een energielabel A, B of C gunstig zijn bij de verkoop of verhuur van uw bedrijfspand. Met een energiezuinig pand kunt u namelijk niet alleen een hogere prijs vragen, maar wordt een bedrijfspand vaak ook eerder verhuurd of verkocht dan panden die minder energiezuinig zijn. Tot slot stellen banken tegenwoordig ook het verduurzamen van vastgoed verplicht door alleen panden met minimaal een energielabel C te financieren.
4. Hoe kom ik erachter welk energielabel ik heb?
Via www.ep-online.nl van de Rijksdienst Ondernemend Nederland komt u er eenvoudig achter welk energielabel uw bedrijfspand heeft.
Bedrijven investeerden ruim € 1,7 miljard in #energiebesparing. Vooral in de #GebouwdeOmgeving en #industrie is veel geïnvesteerd. Dit blijkt uit het jaarverslag van fiscale regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Lees ook de praktijkvoorbeelden https://t.co/2QqBQzI7N2 pic.twitter.com/QqJvMn0RPW
— RVO (@RVO_Nederland) June 26, 2020
5. Wat zijn de kosten van een energielabel?
De kosten van het aanvragen van een energielabel zijn voor ieder bedrijfspand anders. De kosten hangen bijvoorbeeld af van de oppervlakte van uw pand, omdat de inspectie dan meer tijd kost. We raden u daarom aan om meerdere offertes op te vragen en deze te vergelijken. Bovendien is het belangrijk om voor een gecertificeerde energieadviseur te kiezen. Alleen dan is het energielabel namelijk geldig. Een gecertificeerde energieadviseur vindt u op de volgende website: https://centraalregistertechniek.nl/epadviseur
6. Hoe lang is een energielabel geldig?
Een energielabel voor bedrijfspanden is 10 jaar geldig. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om in de tussentijd toch een nieuw label aan te vragen. Bijvoorbeeld wanneer je flink wat energiebesparende maatregelen hebt genomen en uw bedrijfspand wil verhuren of verkopen.
7. Hoe verlaag ik het energielabel van mijn bedrijfspand?
Om ervoor te zorgen dat u op 1 januari 2023 aan het verplichte energielabel C voldoet, zijn er een aantal maatregelen die u kunt treffen. Welke van deze opties voor u de beste keuze zijn, hangt natuurlijk af van uw situatie en bedrijfspand. Er zijn allerlei instanties die u graag adviseren over de maatregelen die u het beste kunt nemen. Een aantal voorbeelden:
- Het verbeteren van de isolatie
- Het plaatsen van ledverlichting
- Plaatsen van temperatuurinstallaties
- Bewuster omgaan met energie
Op naar een bedrijfspand met energielabel C!
Meestal kunt u met eenvoudige maatregelen al een grote stap richting een energielabel C zetten. Bovendien zijn er allerlei subsidies en gunstige financiële mogelijkheden om deze maatregelen van te financieren. Wacht daarom niet tot het laatste moment, maar ga nu alvast aan de slag met het verduurzamen van uw bedrijfspand. Succes!
Misschien vindt u dit ook interessant!
Uw kantoorruimte na corona: in 3 stappen goed voorbereid op het ‘nieuwe normaal’
Thuiswerken is de norm geworden. Het werken op afstand was al in opkomst, maar heeft door het coronavirus een vlucht genomen. In rap tempo moesten er voorzieningen worden getroffen om ervoor te zorgen dat iedereen zijn werkzaamheden vanuit huis kon doen. Nog nooit...